Riktlinjer när man ska ha en fest

När man ska hålla i en fest är det viktigt att veta hur mycket man ska bjuda på och hur mycket man räknar med att varje person ska äta. I denna artikel kommer grundläggande riktlinjer för hur man ska tänka.

Förrätter

appetizer-860774_960_720Om man har en kvällsfest utan middag kan man tänka sig att varje person kommer att äta minst 10-15 bitar av olika små förrätter som bjuds. Viktigt är också att tänka på att folk äter mer om det serveras i en buffé än om en bricka skickas runt.

Om det handlar om förrätter med middag brukar man räkna 3-5 bitar av olika förrätter, där bör man välja lätt fingermat eftersom middagen kommer snart därpå.

Om det istället är en träff eller fest på dagen där middag efterföljer brukar man räkna 1-3 bitar förrätt per person.

Drycker

När det handlar om drycker brukar man räkna runt tre per person per måltid, detta inkluderar kaffet.

Frukost

Till frukost dricker gäster ofta två glas, ett med juice eller vatten och ett med kaffe eller te. Huvudrätter ligger runt 150 gram per person vilken serveras med två sidorätter där bröd är inkluderat. Frukt brukar vara en perfekt efterrätt till en frukost, här brukar man räkna 3-5 skivor frukt per person.

Lunch

På lunchträffar brukar man räkna som vid frukosten, 150 gram per person med 2-3 små sidorätter och dessert. Här kan man bredda sortimentet med dricka och läsk, öl och sodavatten.

Middag

Till middagar brukar man räkna 150-180 gram mat per person med 2-3 sidorätter som bönor, pasta eller ris. Det är också fint att kunna erbjuda sallad, soppa och bröd. Vatten ska alltid kunna erbjudas vid sidan av läsk, öl och vin.

Efterrätter

Här brukar man planera till 1-3 portioner per person där varje portion inkluderar en bit kaka eller tårta, alternativt cirka 120 gram krämig efterrätt som mousse. Konsumtionen av kaffe brukar härvid öka.