Planera menyn

Ett uppdukat matbord med tallrikar, glas, salladsskålar och växter. Vitt och silver inspirerat.

Som tidigare artiklar tagit upp har det visat hur man ska planera menyn i form av hur mycket mat som ska serveras och hur mycket mat gästerna förväntas äta. Men vad är det egentligen gästerna ska äta? Här kommer flera tips kring hur man kan tänka när man antingen beställer mat eller ska laga den själv.

Planera efter säsong

Ett bra tips är att gå efter vad modernatur erbjuder och planera menyn efter den rådande säsongen. Exempelvis om man håller i en sommarfest är det bra att hålla sig ifrån långkoken och ugnen. Därför är det bästa tipset vid sommarfester att ha en krispig, färsk sallad med en mild sås och grillat kött exempelvis. Kallskänka är alltid en bra val under sommarfester och att servera svalare mat är att föredra då tung, fet och varm mat kan vara mycket energikrävande för gästerna.

Om det istället är kallt utomhus funkar det ofta bra med långkok eller krämiga soppar och ugnsrostat kött. Att servera varm mat under vinterhalvåret är därför att föredra. Grytor och gratänger är ofta ett trevligt val och som ofta uppskattad på vinterbordet. Fetare köttbitar och fetare såser är även mycket uppskattade. Håll dig dock borta från kalla sallader och annan lättare kost. Självklart uppskattas alltid en sallad, men lägg inte fort stort fokus på detta.

Välj kvällens höjdpunkt

Kötträtt med potatis och grönt

Det är ofta bra att begränsa antalet komplicerade maträtter och istället lägga extra mycket tid på en riktig höjdpunkt på menyn. Ofta uppskattar gästerna en riktigt bra rätt istället för 3 halvbra. Därför är det bra att välja enkla sidorätter som exempelvis kokt ris eller ugnsstekt potatis.

Önskar du ändå att bjuda på en 3-rättersmiddag bör huvudrätten vara kvällens höjdpunkt. Ofta brukar många göra misstaget att bjuda på en lite för tung förrätt som gör att gästerna ofta hinner mätta den största hunger redan från start. Se därför till att bjuda på lättare, och gärna svalare förrätter och slå på stort vid huvudrätten.

Planera en vegetarisk meny

Idag har det blivit allt vanligare med att planera en vegetarisk meny, mycket på grund av ett nytt miljötänk samt djurens försämrade levnadsstandard in köttindustrin. Men att planera en vegetarisk meny är inte helt lätt alla gånger, speciellt om man själv inte är vegetarian.

När man planerar en vegetarisk meny gäller det att vara kreativ och tänka utanför boxen. Det man bör tänka på när man serverar en vegetarisk meny är att hitta varor som kan ersätta köttet. Vi pratar alltså om ersättning till proteiner. Oavsett om man önskar att laga maten själv eller köpa färdig mat till menyn är rätter med tofu, Quorn, Tempeh och olika sojaprodukter något som är populärt. Dessa olika ersättningar kan man tillaga precis som vanligt kött och så en god smak på. I många fall kan dessa till och med efterlikna en kötträtt så pass mycket att man i stort sett inte märker någon skillnad.

Andra populära vegetariska rätter som ofta förkommer är olika pastarätter, lasagne, risotto och sallader. Tänk dock på att många som inte är vegetarianer uppskattar någon form av protein som ersätter köttet. Var därför alltid smart och använd din fantasi när du planerar en vegetarisk meny.

Planera en vegansk meny

Krönärtskoka med citron

I takt med det ökade intresset för vegetarisk mat ökar även ett intresse för vegansk mat. Vegansk mat är med andra ord en växtbaserad kost och man håller sig alltså borta ifrån allt animaliskt. När du planerar en vegansk meny är det alltså mycket som du bör tänka på, så denna typ av meny kan skilja sig en hel del från den vegetariska.

Det du bör tänka på när du planerar en vegansk meny är att inte bjuda på mat som innehåller någon typ av animaliska produkter såsom mjölk, ägg, laktos, gelatin eller honung. Håll dig därför alltid till växtbaserade oljor när det kommer till fettet och därefter endast bjuda på växtbaserade produkter; såsom grillade grönsaker, sojaprodukter (utan ägg) och liknande produkter.

Blanda hemlagat och färdiglagat

Det finns inget som säger att man måste laga allt själv från grunden inför en fest. Om man blandar och köper en del färdiglagat kommer det spara mycket tid än att göra varje rätt från grunden. Ett fint bröd, en ostbricka eller till och med en krämig efterrättskaka kan vara räddare i nöden om man vill spendera mer tid med gästerna.

Använd en catering

Om du måste planera maten inför en stor fest, som bröllop och födelsedagsfester, kan det vara värt att hyra in en catering. Utöver att kunna välja en färdig meny, som dessa även kan beställas som vegetarisk och vegansk, kan man även få hjälp med själva serveringen och städningen. Genom att använda sig av en catering kan man alltså spara mycket tid och energi.