Planera menyn

Som tidigare artiklar tagit upp har det visat hur man ska planera menyn i form av hur mycket mat som ska serveras och hur mycket mat gästerna förväntas äta. Men vad är det egentligen gästerna ska äta? Här kommer flera tips kring hur man kan tänka när man antingen beställer mat eller ska laga den själv.

Planera efter säsong

vip-1658921_960_720Ett bra tips är att gå efter vad moder natur erbjuder och planera menyn efter den rådande säsongen. Exempelvis om man håller i en sommarfest är det bra att hålla sig ifrån långkoken och ugnen. Därför är det bästa tipset vid sommarfester att ha en krispig, färsk sallad med en mild sås och grillat kött exempelvis. Om det istället är kallt utomhus funkar det ofta bra med långkok eller krämiga soppar och ugnsrostat kött.

Välj kvällens höjdpunkt

Det är ofta bra att begränsa antalet komplicerade maträtter och istället lägga extra mycket tid på en riktig höjdpunkt på menyn. Ofta uppskattar gästerna en riktigt bra rätt istället för 3 halvbra. Därför är det bra att välja enkla sidorätter som exempelvis kokt ris eller ugnsstekt potatis.

Planera runt huvudrätten

Ett bra tips är att planera runt huvudrätten eller den rätt man valt att bli kvällens höjdpunkt. Exempelvis om man planerar att servera en fräsch grön thai curry är det viktigt att servera sidorätter som komplimenterar curryn, exempelvis kokt ris, biff sallad eller stekta grönsaker. Om det istället är en tung och krämig pasta kan det vara bra att ha lätta förrätter som en sallad. Det viktigaste är att hålla balansen i maträtterna.

Blanda hemlagat och färdiglagat

Det finns inget som säger att man måste laga allt själv från grunden inför en fest. Om man blandar och köper en del färdiglagat kommer det spara mycket tid än att göra varje rätt från grunden. Ett fint bröd, en ostbricka eller till och med en krämig efterrättskaka kan vara räddare i nöden om man vill spendera mer tid med gästerna.