Mat till släktträffen

När man ska laga mat till släkten finns flera saker att tänka på. Man bör bland annat räkna på hur många som kommer samt vad de tycker om att äta.

Att tänka på

PIC_8359Det första du behöver göra är att räkna på hur många som kommer. En del räknar släkten som de närmsta 10-15 personerna, medan andra räknar släkten som 50-70 personer. Vad man kan laga varierar med tanke på antal inbjudna – tänk att man som värd ofta vill vara delaktig i festen. Ett bra tips om möjligheten finns är att be om hjälp från släkten då man i många fall känner varandra väldigt bra.

Knytkalas

Ett bra alternativ till släktträffen är att man ber varje gäst ta med sig något, detta kallas på svenska ett knytkalas. Ofta vill man att varje person tar med sig något unikt och hemlagat som man själv tycker om. De är mycket vanliga vid släktträffar och det slutar ofta med att man har en fantastisk buffé med allt från fisk till fågel. I slutändan brukar många också byta recept sinsemellan. Den viktiga regeln är dock att man lagar sin rätt så att alla får möjligheten att smaka den.

Man kan också göra så att olika familjer står för de olika sittningarna, det vill säga förrätt, huvudrätt och efterrätt. Det innebär att det läggs mindre tid på förberedelser då inte varje person behöver laga en speciell rätt. Samtidigt blir det inte oproportionellt vad gäller förrätter, huvudrätter och efterrätter vilket det finns en risk för vid ett knytkalas.

Förbeställa mat

När det gäller stora tillställningar kan det ofta vara bra att förbeställa maten på en cateringfirma beroende på hur stor släktträffen är. Men om det är en mindre släktträff kan det ofta vara socialt att laga maten tillsammans.

Intressant är att i andra kulturer, som exempelvis i Mellanöstern, kan en släktträff ofta innebära att man slaktar ett lamm vilket sedan utgör huvudmåltiden med olika rätter.