Mat till släktträffen

Ett buffébord med mat

Det är alltid en trevlig tillställning att bjuda över släkten på fest. Oavsett om det är någon som ska firas eller om det bara är en vanlig träff, är det dags att ta fram papper och penna och göra en ordentlig matplanering. När man ska laga mat till släkten finns flera saker att tänka på.

Planering och förberedelser

Det första du behöver göra är att räkna på hur många som kommer. En del räknar släkten som de närmsta 10-15 personerna, medan andra räknar släkten som 50-70 personer. Vad man kan laga varierar med tanke på antal inbjudna – tänk att man som värd ofta vill vara delaktig i festen. Ett bra tips om möjligheten finns är att be om hjälp från släkten då man i många fall känner varandra väldigt bra.

Det finns mycket att tänka på när du planerar en meny inför en tillställning. Utöver vad det ska bjudas på kan det även bara viktigt att ta redo på eventuella allergier. Känner man sin släkt väl brukar man innan kunna känna till de olika allergierna, men det kan alltid vara en god idé att dubbelkolla detta innan. På så vis slipper du både dåliga miner och även tråkiga sjukhusbesök.

Traditionella Buffébordet

När man bjuder in till släktträff är det klassiska buffébordet att föredra. Ett buffébord kan var uppbyggd på olika sätt men de vanligaste brukar var U-bord och L-bord. U-bordet är uppbyggd som ett U och är bra om du har en stor släktträff med många personer inbjudna. Antingen kan man servera samma maträtter på vardera sida av bordets långsidor och på så vis på en bättre kö flöde, eller så kan välja att servera olika rätter hela vägen och göra så att början av buffén är på en långsida och slutar på den andra. En ”U-buffé” är smartast att placera mitt i rummet.

L-bordet är bästa att placera i ett hörn och lämpar sig för mindre släktbjudningar. Som man hör på namnet är bordet uppbyggd som ett L och gör det lätt att få ett bra flöde på kön.

Buffématen

Buffé med kött

Att bjuda på buffé brukar ofta vara mycket uppskattat, och dessutom mycket enkelt att lösa.  Först och främst, gör det inte för komplicerat – ofta brukar de enklaste bufféborden vara de mest uppskattade och dessutom slipper du huvudvärken.

Vad ska då finnas på bordet? Det är alltid uppskattad att bjuda på en härlig kombination av kött, i form av skivad skinka eller rostbiff, kyckling och kanske till och med lamm. Chark är även något som brukar vara lyckade på ett buffébord. Därefter är potatis alltid ett bra val. Potatis kan serverad som kokt, som potatissallad eller potatisgratäng. Om du bjuder på en mer BBQ-inspirerad buffé är pommes frites eller klyftpotatis högst uppskattat tillsammans med bearnaisesås.

Utöver potatis och kött bör en fräsch sallad även finnas på bordet. Mixa gärna olika typer av salladsblad för att få en mer intressant design och placera även kryddor och oljor bredvid skålen. För att sedan fylla ut bordet, och sätta den sista touchen, kan du placera ut en brödkorg, olika typer av osar och dressings men du kan även ställa fram en snygg fruktskål.

Bjud in på knytkalas

Ett bra alternativ till släktträffen är att man ber varje gäst ta med sig något, detta kallas på svenska ett knytkalas. Ofta vill man att varje person tar med sig något unikt och hemlagat som man själv tycker om. De är mycket vanliga vid släktträffar och det slutar ofta med att man har en fantastisk buffé med allt från fisk till fågel. I slutändan brukar många också byta recept sinsemellan. Den viktiga regeln är dock att man lagar sin rätt så att alla får möjligheten att smaka den.

Man kan också göra så att olika familjer står för de olika sittningarna, det vill säga förrätt, huvudrätt och efterrätt. Det innebär att det läggs mindre tid på förberedelser då inte varje person behöver laga en speciell rätt. Samtidigt blir det inte oproportionellt vad gäller förrätter, huvudrätter och efterrätter vilket det finns en risk för vid ett knytkalas.

Förbeställa mat

En person som bjuder på snittar - catering

När det gäller stora tillställningar kan det ofta vara bra att förbeställa maten på en cateringfirma beroende på hur stor släktträffen är. Men om det är en mindre släktträff kan det ofta vara socialt att laga maten tillsammans.

Intressant är att i andra kulturer, som exempelvis i Mellanöstern, kan en släktträff ofta innebära att man slaktar ett lamm vilket sedan utgör huvudmåltiden med olika rätter.