Mat på studenten

Ballonger och konfetti

Studenten är en fantastisk tid. Så mycket glädje och lycka och dessutom det perfekta tillfället att bjuda in till fest. Mat på studenten är ofta mycket viktigt, inte minst för studenten själv, utan också för alla gästerna. Studenten har varit igång sedan tidig morgon och många av gästerna har också uppvaktat denne, därför är det viktigt att alla får rikligt med energi och så att man håller sig pigg till kvällen. Men samtidigt ska det sjä lvklart vara gott också!

Att tänka på

När man bjuder in till en studentmottagning är det lättast att bjuda på en buffé. Detta av anledningen att man sällan bjuder in till en sittande bjudning och gästerna brukar komma och gå lite olika tider.

Till en studentbuffé är det viktigt att man börjar planera i god tid då mycket kan hända på en student. Förberedelserna är därför a och o. Kvällen innan och på studentdagen brukar ofta vara mycket hektiska, därför kan det vara bra att börja ett par dagar innan beroende på vad man ska bjuda på. Om man planerar att laga maten samma dag kan det också vara bra att börja förberedelserna innan. Exempelvis ta fram grillen och förbereda vad som ska grillas, exempelvis kyckling eller biffrullader.

Det är även viktigt att du har koll på ungefär hur många som kommer. Genom att ha antalet på gäster är det lättare att beräkna maten. Det är dessutom smart att under själva bjudningen ta fram maten succesivt, eller att dela upp maten i olika tider då gästerna ofta kommer i olika tidsintervaller.

Vad kan man bjuda på?

En buffé bricka med mat

När det kommer till studentbufféer kan man bjuda på väldigt mycket. Bra buffémat är ofta enkel och smidig att äta, därför är ofta grillspett och snittar bra, det vill säga sånt man äter i en tugga. Men man kanske också vill bjuda på mer, exempelvis sallad, pajer eller tårtor, dessa kan man ofta göra i förhand. Att grilla är väldigt populärt då det ofta kan göras till en del av festen, men också att det är tidig sommar vilket gör att gästerna får en härlig sommarkänsla.

Chark

Chark är även något som ofta uppskattas på ett buffébord. Chark innebär kalla kötträtter men brukar ofta involvera olika typer av ostar och kött såsom salami, skinka och liknande köttprodukter. Även kall och skivad rostbiff är en vanlig rätt inom charken.

Varm mat

Att servera varm mat på studenten är det många som gärna står över, främst eftersom det kan vara svårt att hålla maten varm. Däremot är det något som i många fall uppskattas och att servera varm mat behöver inte vara så svårt som man kan tro. Önskar man servera varm mat kan det vara bra att införskaffa, eller hyra, ett värmeskåp eller värmeplattor som håller maten varm under hela mottagningen.

När det sedan kommer till själva maten är pajer, köttbullar och korv ett gott alternativ att bjuda på. Dessutom, om man vill göra det hela lite mer exklusivt, kan man även slå till med revbensspjäll. Att även använda grillen och bjuda på grillspett brukar vara mycket uppskattat.

Vegetariskt och veganskt

Idag har det blivit allt vanligare med vegetarisk och vegansk kost. Det kan därför vara en god idé att planera att ha denna typ av alternativ kost på studenten. Många kan tycka att det är svårt att planera en vegetarisk och vegansk meny men på nätet finns det mängder av intressanta och uppskattade recept som absolut kan hjälpa en på traven.

Tårtan

Tårtan är en mycket viktig del på studentmottagningen och brukar plockas fram senare under dagen. En studenttårta kan man antingen välja att göra själv, eller så kan man beställa dessa hos ett bageri. Det som är så roligt med studenttårtor är att dessa kan köpas i olika studentinspirerande motiv – vilket är en mycket uppskattad gest för själva studenten.

Catering

En del studentfester är små och har bara ett tiotal gäster, medans andra bjuder hela släkten och alla vänner. Beroende på hur många gäster man ska ha kan det vara bra att hyra in en cateringfirma. Detta då man slipper bekymret med att laga all mat själv och allt man behöver göra är i princip att duka fram och av. Det viktiga är att i studenttider tänka på att förboka maten i god tid.