Mat på barnkalas

När man ska bjuda på mat på ett barnkalas är det viktigt att tänka på barnens behov och inte de vuxnas. Barnkalasen är ofta hektiska där mycket händer under en mycket kort period. I denna artikel kommer flera tips om vad man ska tänka på och vad man kan laga till ett barnkalas.

Att tänka på

Vid ett barnkalas är det viktigt att tänka på flera saker; bland annat är det viktigt att tänka på att barn är barn. De kommer inte uppskatta en lång sittning med flera rätter, ofta nöjer de sig med något mindre som korv eller köttbullar. Dessa maträtter är också bra för då kan föräldern vara mer delaktig i kalaset och man slipper stå och laga maten medans barnen leker. Således är det inte bara bra för uppsikten av barnen, utan också för stressnivån hos föräldern.

Det är också viktigt att tänka på allergier och att man ber barnens föräldrar meddela om det finns några allergier. Det värsta som finns är om man måste ställa in kalaset eller om ett barn måste åka hem. Därför är det viktigt att kunna erbjuda ett alternativ till de barnen som är allergiska, ofta brukar det funka bra med att fråga den ansvarige föräldern om vad som är enkelt och smidigt att göra.

Laga eller beställa mat

Anmerad pojke som håller i en pizzaFrågan om man ska laga maten själv eller beställa är något många föräldrar frågar sig inför ett barnkalas, och här finns det inga rätt eller fel. Beroende på hur mycket tid man har över är helt enkelt avgörande, men vad man dock bör tänkta på om man väljer att beställa är att vid barnkalas är det ett bra alternativ att beställa mat i förväg.

Vad är då lättast att bjuda på vid ett barnkalas? Vi nämnde här ovan att både köttbullar och korv är ett bra alternativ att bjuda barn på. Varmkorv med bröd brukar vara en favorit, och även lättast om man önskar laga maten själv, men pizza har även blivit en storfavorit. Om pizza önskas kan man självklart tillaga dessa själv, dock är detta mer tidskrävande och därför är det smartast att beställa hem pizzor som man sedan kan servera på ett mer tilltalande och festligt vis. Självklart kan man även blanda lagad och förbeställd mat och på vis skapa ett större buffébord.

Önskar man beställa mat kan man göra detta både hos själva butiken men även online. Att beställa mat online är idag det smidigaste och snabbaste sättet att beställa maten till barnkalaset och i vissa fall kan man även få maten hemkörd.

För det klassiska barnkalaset

Är det ett mer klassiskt barnkalas som ska hållas som är självklart tårtan, kakorna och bullarna som står i fokus. Och ofta är dessa sockerinspirerade kalas mer uppskattade bland barnen, även om sockerruset kort efter sockerintaget kan ta kål på vilken förälder som helst.

Väljer man att baka egna tårtor är detta inte så komplicerat som man tror och dessutom heller inte så tidskrävande. Självklart är en pannkakstårta en mer tidskrävande process, då varje pannkaka faktiskt ska stekas, men den klassiska jordgubbstårtan med grädde, jordgubbssylt och jordgubbar tar egentligen inte mer än några minuter att slänga ihop.

Ett flertal kanelbullarKanelbullar och vaniljbullar är alltid en storfavorit på ett barnkalas och uppskattas både av vuxna och barn. Att baka bullar tar sin lilla tid, men är ofta ganska okomplicerade att få till. Skulle man dock inte alls ha tid att stå och göra tårtor eller bullar inför kalaset kan man självfallet förbeställa dessa från ett bageri eller en matbutik. Även småkakor kan vara skönare att köpa än att baka.

Dryck på kalaset

Vilken dryck som ska serveras på ett barnkalas är en smakfråga. En del föredra den traditionella saften som man enkelt blandar till medan andra bjuder på läskedrycker. Vi rekommenderar dock att vid det mer klassiska barnkalaset, med tårta och bulle, så faller saften in bäst och skapar den perfekta sockerkombinationen, medan man vid en lunch- eller middagsbjudning kan dra till med en mer festligt bubblig dryck.