Att tänka på när man ska beställa catering

När man ska beställa mat från en cateringfirma finns det flera saker man bör tänka på. I denna artikel kommer de viktigaste av dessa tips att listas.

Tajming

Det absolut viktigaste när man beställer mat från en cateringfirma är att man ska tänka på när maten behöver lämnas då man som värd inte vill oroa sig för försenade leveranser. Därför är det viktigt att beställa maten i god tid så att cateringfirman kan planera den i lugn och ro. Men också ge tidsförslag som låter dem komma i god tid och lämna maten innan gästerna kommer. Vid varma leveranser är det också viktigt att tänka på att maten ska komma varm, det vill säga när gästerna redan är på plats.

Serveringspersonal

1024px-Waitress_taking_an_orderDet är också viktigt att tänka på om man själv vill servera maten eller om man vill ha personal. Om man exempelvis använder sig av porslin och glas kan det vara skönt att ha någon att diskutera med som sköter allt åt en. Cateringfirmorna brukar dock oftast erbjuda matlagning, vänner och bekanta brukar ofta kunna bistå som serveringspersonal.

Anmäl allergier!

Som tidigare nämnts är det mycket viktigt att tänka på sina gäster när det gäller allergier. En del är mycket allergiska mot exempelvis nötter och mandlar, vilket då de flesta cateringfirmorna utesluter i matlagningen. Detsamma gäller exempelvis laktos och gluten, dessa kan istället också göras i personliga portioner som kommer sidan av en buffé.

Kontakt

När maten kommer är det också viktigt att planera vem som kommer att ta emot den och vem som är ansvarig för tillställningen. Det viktigaste är att cateringfirman och den ansvarige alltid kan få tag på varandra vid eventuella felaktigheter, till exempel problem med leveranser. Annars kan det leda till att man som kund inte blir nöjd och att otrevlig stämning skapas mellan parterna. Övertydlighet i vad man vill ha är ofta bättre än att ge cateringfirman för mycket svängrum.